Zit jij nog vast aan een lange rentevaste periode? De periode openbreken zal een hoge boeterente opleveren. Een goed alternatief is rentemiddeling. Hierbij kun je profiteren van de huidige zeer lage hypotheekrente en je brengt je lasten omlaag zonder dat je de hypotheek over hoeft te sluiten.
Zoals de naam al doet vermoeden wordt de te betalen hypotheekrente vermengd met de actuele rentestand. Je betaalt bijvoorbeeld nu 5% en de marktrente bedraagt op dit moment 3,5%. Na rentemiddeling komt de te betalen rente bijvoorbeeld uit op 4,5%.
Hoe wordt de hoogte van de rente berekend bij rentemiddeling?
Banken hanteren verschillende methodes om de rente na rentemiddeling te berekenen. Over het algemeen komt het op het volgende neer. De huidige rentevaste periode wordt opengebroken. De banken rekent hier een boeterente voor. Vervolgens wordt de hypotheekrente voor een langere periode weer vastgezet. Hierbij wordt gerekend met de actuele hypotheekrente waar de boeterente in verwerkt zit.
Je betaalt de boeterente dus wel, maar deze zit verwerkt in de nieuwe hypotheekrente.
Kan rentemiddeling altijd aangevraagd worden?
Nee, niet alle geldverstrekkers bieden deze optie aan. Maar steeds meer banken voegen de optie van rentemiddeling aan de mogelijkheden toe.
Is rentemiddeling altijd verstandig?
In hoeverre het interessant is voor jou, zal van geval tot geval verschillen. Het kan bijvoorbeeld slimmer zijn om de hypotheek over te sluiten of om gewoon de boeterente in één keer af te rekenen. Bespreek met de bank of met je hypotheekadviseur wat in jouw geval de beste keuze is. Het is namelijk een beslissing met ingrijpende financiële gevolgen. Dit soort besluiten moeten weloverwogen genomen worden.
bron: hypotheken.blog.nl https://hypotheken.blog.nl/hypotheekvragen/2016/03/06/rentemiddeling-beter-dan-niets?utm_source=headliner.nl&utm_medium=link&utm_term=free&utm_content=textlink&utm_campaign=Headliner.nl