Als iemand fraude pleegt en dat na bewijs vanuit de verzekeraar niet toegeeft, is er een grote kans dat de fraudeur wordt opgenomen in het landelijk waarschuwingssysteem van de verzekeraars.
Dat vertelt het Verbond van Verzekeraars donderdag aan NU.nl.

De vereniging bracht naar buiten dat verzekeraars vorig jaar voor bijna 99 miljoen euro aan fraude hebben opgespoord. In totaal startten de verzekeraars ruim 20.000 onderzoeken naar fraude. In 7.762 gevallen (38 procent) werd daadwerkelijke fraude vastgesteld. Een derde van alle betrapte personen is opgenomen in het landelijk waarschuwingssysteem van de verzekeraars.

Deze personen staan dan acht jaar op ‘de lijst’. “Als je op de lijst staat is er al aangfite gedaan bij de politie, is het bedrag al teruggevorderd en is de fraudeur mogelijk al bij zijn huidige verzekeraar ‘eruit gegooid'”, aldus de woordvoerder van het Verbond van Verzekeraar.

Geen verzekering
“De lijst heeft echt veel impact, het is een landelijk waarschuwingssysteem. Het wordt lastiger om je ergens te verzekeren. Verzekeraars kunnen je weigeren. Bij sommige verzekeraars kan het nog wel, maar dan bijvoorbeeld tegen hogere premies of andere voorwaarden.”

In de meeste zaken van fraudepleging ging het om gesjoemel bij claimen, bijvoorbeeld van schade door diefstal terwijl er helemaal niets gestolen is. Een fraudeur komt in het landelijk waarschuwingssysteem van de verzekeraars, als hij of zij daar nog steeds over blijft liegen ook als het bewijs daarvoor is geleverd vanuit de verzekeraar.

Laptops
“Het kan zijn dat je per ongeluk een schadeclaim indient van een laptop die 800 euro was, terwijl hij eigenlijk 400 euro kostte. Als de verzekeraar hier achterkomt en je blijft bij het standpunt dat het 800 euro was, dan kan je zeker op de lijst terecht komen. Geef je snel toe, dan kom je er ook makkelijker onder uit”, legt de woordvoerder uit.

“We ontdekken de meest bizarre gevallen. Een voorbeeld is een dame die voor 7.000 euro zei te zijn bestolen tijdens haar vakantie in Australië. Onder andere een dure Gucci tas zou haar zijn ontvreemd. Later vonden wij een foto van de dame met de tas op Schiphol, na afloop van haar reis. Zo’n geval zou al op de lijst terecht kunnen komen.”

bron: nu.nl